Fie sunteți vinovat în producerea accidentului sau sunteți victima, sunt cateva aspecte pe care trebuie să respectați.
Opriți imediat în siguranță, indiferent dacă există sau nu victime, altfel neintenționat puteți săvârși mai multe infracțiuni deodată.
Iată câteva dintre ele:
- părăsirea locului accidentului (se pedepsește cu până la 2 până la 7 ani închisoare)
- neglijență vătămare fizică comisă în cazul în care este necesară îngrijiri medicale care depășesc 90 de zile (se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă)
- schimbarea locului infracțiunii (pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani poate fi pdeapsa)
Prima întrebare care ne vine în minte este să suni sau să nu chemi poliția?
Dacă s-a produs o vătămare corporală, este cineva rănit, oricât de mic ar fi acesta sau s-a întâmplat un deces, este obligatoriu să anunțați poliția prin apel gratuit la 112.
În caz contrar dacă nu s-a produs nici o vătămare cormporală avem posibilitatea să ne înțelegem pe cale amiabilă și se deschide un dosar de daună pe baza căruia va fi despăgubită persoana nevinovată. Dacă nu se ajunge la un consens în privința vinovatului, conducătorul este obligat să declare în maxim de 24 ore de la data producerii accidentului, la o secție de poliție în vederea întocmirii documentelor legale de constatare.
După constatarea accidentului trebuie deschis un dosar de deune la asiguratorul persoanei vinovate, sau în cazul poliței cu decontare directă se poate apela la asiguratorul propriu. Pe baza dosarului de daune se va face o cnstatare și se calculează avariile la cele două mașini, precum și valoarea pagubei.
Asiguratorul poate oferi varianta de plată a unei sume fixe ce poate fi acceptată sau nu de către persoana vătămată, sau se apelează la un service care are încheiat contract cu respectiva firmă de asigurare și se despăgubește repararea autovehicolului.
Dacă aveți întrebări, sau nelămuriri legat de acest subiect sau sunteți implicat într-un eveniment rutier, Start Broker vă oferă servicii speciale de daune la nivel profesional.